Inspiratie

Zo kun je energie besparen in huis!

energie besparen

Wil je makkelijk energie besparen? Het is verstandig om binnenshuis te kijken welke aanpassingen je kunt doen om flink op de kosten te besparen. Zo kun je het maandbedrag al verlagen door de lampen in huis te vervangen. Heb je halogeenlampen of gloeilampen? Het kan al een hoop schelen om deze te vervangen voor led lampen. Daarnaast wordt er vaak genoeg vergeten om het licht uit te doen. Hierdoor brandt het licht uren achter elkaar zonder dat er iemand in de kamer is. Door hier beter op te letten kun je het verbruik en daarmee ook de kosten naar beneden halen. Led Lampen besparen tot wel 85% ten opzichte van halogeen- of gloeilampen. Zelfs wanneer deze lampen nog goed zijn is het aan te raden om deze te vervangen voor led lampen of oplaadbare verlichting. Daarnaast loont het om online te kijken waar je voordeliger uit bent. Je kunt online op zoek naar de goedkoopste energieleverancier om te besparen. Hier zijn nog een aantal tips.

Energie besparen tips voor sluipverbruik

Een deel van je jaarlijkse kosten op de energierekening komt van sluipverbruik. Je kunt daarom online energie vergelijken om de kosten te drukken, maar je kunt ook het elektriciteitsverbruik verminderen. Wanneer apparaten op stand-by staan, verbruiken ze alsnog stroom zonder dat je het apparaat gebruikt. Daarom is het beter om apparaten helemaal uit te zetten na gebruik. Dit kan zeker 100 euro schelen op jaarbasis. Op deze manier kun je makkelijk energie besparen. Omdat niet iedereen zin heeft om alle apparaten na te lopen en volledig uit te schakelen, kun je kiezen voor een slimme stekkerdoos. Hiermee worden alle apparaten die zijn aangesloten op de stekkerdoos automatisch uitgeschakeld wanneer deze niet worden gebruikt. Zo heb je er zelf geen omkijken meer naar. Wanneer je geen slimme stekkerdoos wilt aanschaffen, kun je ook de standaard stekkerdoos gebruiken. Zo trek je in een keer de stekkerdoos uit het stopcontact en zet daarmee alle apparaten uit. Daarnaast kun je de stekkerdoos via de knop aan of uit zetten.

Besparen op energie wanneer je de was doet

Je kunt bijvoorbeeld alleen wassen wanneer de trommel helemaal vol zit. Hiermee voorkom je dat je later in de week nog een wasje moet draaien met een halve trommel. Het scheelt ook een hoop wanneer je zo koud mogelijk wast. Broeken en T-shirts kunnen bijvoorbeeld prima worden gewassen op 30 of 40 graden. Een wasmachine heeft diverse wasprogramma’s. Door te kiezen voor het kortste programma of een eco programma kun je besparen op energie. Daarnaast kun je kijken hoe energiezuinig je apparaat is door het energielabel te checken. Nieuwere apparaten zijn vaak veel energiezuiniger dan oudere apparaten. Kijk dus naar het energielabel van je wasmachine. Hoewel een nieuwe wasmachine ook niet goedkoop is, kun je dit bedrag uiteindelijk wel weer terugverdienen en flink wat energie besparen.