Geen onderdeel van een categorie, Inspiratie

De juiste verlichting in jouw woonkamer: zo pak je het aan!

juiste verlichting

De woonkamer draait toch vooral om ontspanning, samenkomen en gezelligheid. Een gezellige woonkamer bereik je met de juiste inrichting. Zo kan een mooi vloerkleed 200×300 een hoop verschil maken. De juiste verlichting is ook cruciaal voor de sfeer in de woonkamer. Zo pak jij het verlichtingsplan in de woonkamer aan!

Basisverlichting

Begin bij de basisverlichting: ofwel, het grote licht. Dit is in veel gevallen een plafondlamp die in het midden van de kamer aan het plafond hangt, bijvoorbeeld mooi boven het vloerkleed woonkamer. Hoewel de basisverlichting vooral praktisch moet zijn, is het in de woonkamer vaak mooi als het licht niet te wit is. Maak bijvoorbeeld gebruik van wat meer gelige LED-verlichting of gebruik een lampenkap die het licht iets vergeeld.

Aanvullende verlichting

Vul de basisverlichting aan met zogenoemde aanvullende verlichting in hoekjes waar je veel zit, zodat je ook op de donkerste dagen lekker je boekje kunt blijven lezen. Bij aanvullende verlichting moet je bijvoorbeeld denken aan een mooie schemerlamp naast de bank, die je kan aanzetten wanneer het in de avond wat donkerder wordt, of een paar mooie spots aan de muur boven de tafel waar je vaak aan werkt. Je zou ook kunnen kiezen voor een daglichtlamp als je weinig daglicht hebt.

Accentverlichting

Als jij zorgvuldig met je interieur bezig bent, heb je vast een paar eyecatchers in de woonkamer staan die het verdienen om extra uitgelicht te worden, letterlijk. Dat is waar accentverlichting komt kijken. Accentverlichting is verlichting die een bepaald decoratief item, kunstwerk of meubelstuk in de spotlight zet. Je kunt dit bijvoorbeeld bewerkstelligen met een mooie grondlamp, een spot aan de muur of een LED-strip onder het item dat je extra wilt uitlichten. Zeker met kunstwerken in de woonkamer kan mooie accentverlichting echt een hoop doen voor de sfeer.

Sfeerverlichting

Het aanbrengen van sfeerverlichting in de woonkamer is misschien wel het leukst om te doen. Wanneer je een gezellig avondje met vrienden of je geliefde op de bank zit, is het leuk om het licht wat te dimmen of zelfs helemaal uit te zetten en gebruik te maken van andere lichtbronnen. Sfeerverlichting krijg je bijvoorbeeld door een dimfunctie op het grote licht (de basisverlichting). Tegenwoordig regel je een dergelijke dimfunctie vaak met een app. Daarnaast zijn kleine bureaulampjes met een leuke kap, lichtslingers aan de muur of de ouderwetse kaarsen een ideale manier om jouw woonkamer een gezellige en misschien zelfs een romantische sfeer te geven.