Inspiratie

Een andere kijk op licht

licht

Elke ruimte in huis wil je graag goed verlicht hebben. En dan niet verlicht met een lelijke tl-lamp, of zo een ouderwetse plafonnière. Al kan die laatste in een bepaald interieur heel mooi staan. Nee, dan wil je een mooie warme gloed van licht die de sfeer in je ruimte extra benadrukt. Of waar je lekker bij kunt lezen. Nu kun je er natuurlijk ook gewoon een andere lichtbron in draaien met een hogere, of lagere, sterkte aan lumen. Maar je kunt er ook voor kiezen om de armatuur te veranderen. Zeker als de ruimte die je qua verlichting wilt aanpassen een nieuwe look kan gebruiken.

Waar is het donker?

De woonkamer is vaak het beste verlicht met een heus lichtplan en genoeg aansluitmogelijkheden voor de verschillende lichtbronnen. De bank staat dan op een plek in de ruimte om fijn te kunnen lezen bij een goede lamp. En boven de eettafel is genoeg licht om een spelletje te kunnen spelen. De keuken is daarentegen vaak het ondergeschoven kindje. Niet iedereen plaatst een nieuwe keuken die geheel is ontworpen met een heus lichtplan. Maar wat als je toch iets wilt veranderen aan de verlichting in jouw keuken? Denk bijvoorbeeld aan die donkere rand onder de bovenkasten. Zo net tussen het aanrechtblad en de onderkant van een hangende kast. Zeker met een donkere keuken achterwand, is het licht daar vaak beperkt.

Zonder netstroom

Nu kun je natuurlijk de achterwand gelijk meepakken. Er zijn veel verschillende uitstralingen en mogelijkheden. En je hoeft geen rekening te houden met het opnieuw aanleggen van elektriciteit. Dat scheelt weer, toch? Want tegenwoordig zijn er zo veel soorten armaturen die zelfs zonder aansluiting op het lichtnet functioneren. Wel zo handig, want het stopcontact is hard nodig als je toe bent aan een kop koffie. Elke keer stekkers wisselen is ook geen fijn idee. Zeker niet als je net wakker bent en voor dag en dauw weg moet. Dus zonder stroom toch licht, dat zou een uitkomst zijn.

Bewegen

Er zijn lampen die je door middel van een usb-kabel en een stekker oplaadt en zo zonder snoer langs de muur kunt ophangen. Ziet er strak uit en voor het opladen haal je ze gemakkelijk uit de houder. En wat dacht je van een lamp met een bewegingssensor? Niet alleen voor buiten in de tuin maar ook super makkelijk in bijvoorbeeld de keuken. Na een korte tijdsduur zonder detectie van beweging gaan ze vanzelf weer uit. Het uitgaan van de lamp scheelt een boel energie, je kunt ze namelijk niet vergeten. Kies je liever voor een lamp waarbij je in je handen klapt om hem te deactiveren? Ook dat kan. Licht uit!