Geen onderdeel van een categorie, Inspiratie

Nieuwe verlichting voor de badkamer: waar let je op?

Nieuwe verlichting

De badkamer: je spendeert er vaak aardig wat tijd. Van uitgebreid douchen tot ontspannen in een warm bad en het schoonmaken van je gezicht: de badkamer is een ruimte die je meerdere keren per dag gebruikt. Wanneer je vaak gebruik maakt van de spiegel in de badkamer, bijvoorbeeld om je make-up op te doen of je haar te stylen, is het slim om ook goede verlichting te hebben. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten wanneer je nieuwe verlichting wilt kopen voor de badkamer.

De veiligheid en waterdichtheid

De badkamer is een vochtige plek en dat kan een gevaar leveren met elektriciteit. De verlichting die je kiest moet dus bestendig zijn tegen vocht en stoom. Om zeker te weten dat je voor een veilige optie kiest, kun je letten op de IP-waarde. Deze waarde geeft aan hoe goed een lamp tegen water en stof kan. Hoe hoger de IP-waarde, hoe veiliger de lamp is. Een IP-waarde van 20 (IP20) is nauwelijks beschermd tegen water en stoffen, terwijl IP65 volledig water- en stofdicht is. Zorg dus voor een lamp met een IP-waarde van minimaal 44, maar het liefst een van 65. Verder is het verstandig om de lampen op de goede plek te plaatsen. Tenzij je een lamp hebt met een IP-waarde van 65, is het verstandig om de badkamer lampen niet in de douche of boven de douche deur te plaatsen.

Gebruik functionele verlichting

Aan slechts één grote lamp in het midden heb je niet genoeg in de badkamer. Het is verstandig om ook voor functionele verlichting te kiezen. Met dit licht kun je alles goed zien tijdens het scheren, tandenpoetsen, of het opdoen van make-up. Hiervoor heb je voldoende gelijkmatig licht nodig, wat je het best kunt krijgen door boven of naast de spiegel verlichting te hangen, wat zorgt voor minder schaduwen. Een goede optie is een lichtring om de spiegel heen, of een lichtstrip boven de spiegel. Zo heb je overal gelijkmatig licht, zonder dat je verblind wordt. Het kan ook verstandig zijn om dimbare lampen op te hangen in je badkamer. Zo kun je de felheid van het licht aanpassen en je ochtend beginnen met wat zachter licht.

Kies voor duurzaamheid

Duurzaamheid is ook een factor die je mee kunt nemen in je overweging. Je wilt natuurlijk geen enorme elektriciteitskosten en dus kun je beter kiezen voor energiezuinige lampen, zoals LED-lampen. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Kies dus energiezuinige badkamer lampen met een lange levensduur.