Geen onderdeel van een categorie, Inspiratie

Het verschil tussen wit licht en warm wit licht

Wit licht

Het verschil tussen wit licht en warm wit licht

Heb je er weleens over nagedacht waar bij wit licht de gezelligheid vandaan komt? Het ene witte licht is immers het andere witte licht niet. Er blijken enorme verschillen te bestaan tussen de soorten wit licht die je binnenshuis en buitenshuis tegenkomt.

Kleurtemperatuur, wat is dat eigenlijk?

Dat verschil wordt veroorzaakt door de kleurtemperatuur van het licht. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt met de naam Kelvin. Voor die naam staat een cijfer dat de warmte van het licht bepaalt.
Wie was eigenlijk Kelvin? Dat was een Britse fysicus die oorspronkelijk William Thomson heette. Hij bedacht de Kelvin temperatuurschaal, die begint bij het absolute nulpunt. Vanwege zijn belangrijke wetenschappelijke prestaties, werd hij later in de adelstand verheven en werd hij vanaf dat moment Lord Kelvin genoemd.
Zijn algemene temperatuurschaal wordt ook toegepast om de kleurtemperatuur van licht mee aan te duiden. Zo is overdag de gemiddelde lichttemperatuur buiten 5.000K(elvin). Dat is handig om te weten als je bijvoorbeeld wit licht nodig hebt voor het kweken van planten. Maar licht met een lagere of hogere kleurtemperatuur roept bij mensen ook een bepaalde stemming op.

Zonsopgang en middagzon

Neem bijvoorbeeld wit licht met een kleurtemperatuur van 2.300K. Je hebt het dan over een flame lamp die een schaduwrijk en sfeervol warm licht verzorgt. Vergelijken we dat met het licht buiten, dan komt 2.300K overeen met het licht dat ongeveer het eerste half uur na opkomst van de zon zichtbaar is.
Op een zonnige dag is het in de middag buiten zo’n 5.000K à 6.000K. Dat licht kun je ook naar binnen halen met een lamp die dezelfde kleurtemperatuur heeft. Ga je bijvoorbeeld naar een fotostudio toe, dan zul je wit licht met deze kleurtemperatuur tegenkomen.

Van gloeilamp naar LED of halogeen

Inmiddels is onze aandacht verschoven naar halogeenlampen en LED-lampen. Halogeenlicht is helder en kan prachtige lichtschijnsels creëren. De gemiddelde kleurtemperatuur van een halogeenlamp is 3.000K à 4.000K. Misschien vind je dat niet heel erg warm overkomen, maar met een dimmer los je dit probleem snel op. Ondanks zijn scherpte geeft een halogeenlamp altijd warm licht, zeker onder gedimde omstandigheden.

Maar vooral de LED-lamp kan zich in een steeds grotere belangstelling verheugen. De beginperiode van LED is allang voorbij. Tijdens de start produceerden LED-lampen nog geen warm licht. De gloed van de lampen was blauw en werd daardoor als ongezellig ervaren.
Daar is hard aan gewerkt en de LED-lampen die je nu aanschaft zijn net zo gezellig als het licht dat we van de vroegere gloeilamp gewend waren. Zo zijn de lampen meestal voorzien van een kleurtemperatuur die rond de 3.000K ligt. Tenminste, dat zijn de LED-lampen die je vaak online vindt.
Bij Luminize zijn we nog een stapje verder gegaan. Wij hebben ons helemaal op warm licht gericht. Je kunt daarom bij ons terecht voor hoogwaardige 2.700K LED-verlichting. Die vind je bij de andere aanbieders van wit licht niet. Het licht dat deze LED-lampen geven is warm. Daarbij verbruiken ze maar een fractie van de energie die we bij de gloeilamp kwijtraakten. Zo wordt warm licht dus ook steeds duurzamer.

Wandlamp zwart – kubus lamp – netstroom – 2700K

Oorspronkelijke prijs was: € 27,95.Huidige prijs is: € 22,95.

Wit licht in huis, tuin of kantoor?

De vraag is natuurlijk voor welke omgeving jij wit licht zoekt. Het maakt immers een groot verschil of het om een gezellige zithoek thuis gaat of om een modern kantoor. Zowel halogeen als LED komen voor het verlichten van deze plekken in aanmerking, maar met LED bespaar je veel meer energie en warmt de omgeving minder snel op.
Vooral binnen een kantooromgeving zorgt minder opwarming nog voor een ander voordeel. Doordat het gekozen wit licht weinig warmte afgeeft, bespaar je ook op de kosten van de airconditioning. Zo sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart op de energiekosten en verandert je kantoor in een veel duurzamere omgeving.
Maar welke kleurtemperatuur is geëigend voor een helder verlicht kantoor? Over het algemeen raden wij wit licht aan met een kleurtemperatuur van 5.000K. Je kunt hierbij natuurlijk wel een beetje variëren. Zo is 4.000K ook nog steeds geschikt voor locaties binnen je kantoor. Een lagere kleurtemperatuur bij wit licht wordt in een kantooromgeving afgeraden. Je lichaam zal erop reageren alsof er een moment van rust is aangebroken. Dit komt de productiviteit niet ten goede en geeft de medewerkers het gevoel dat ze moe worden terwijl ze aan het werk zijn.

Thuis, warm licht

Maar voor thuis kom je natuurlijk op heel andere afwegingen uit. Warm licht dat een gezellige kleurtemperatuur heeft, geniet dan de voorkeur. Natuurlijk geef je elke ruimte in huis de aandacht die daar specifiek bij hoort.

Eetkamer

In de eetkamer hang je andere lampen op dan bijvoorbeeld in de kinderkamer, slaapkamer, badkamer of tuin. Wit licht in de eetkamer mag vriendelijk en zacht zijn. Van warm licht kom je tot rust, dus laat de kleurtemperatuur boven je eetkamertafel liever niet hoger van 2.700K zijn.

Badkamer

Badkamer lampen dienen vooral om jezelf te kunnen verzorgen in een heldere omgeving. Hier moet je de kleurtemperatuur niet te laag kiezen. Je wilt immers voorkomen dat de ruimte gevuld wordt met vaagheid of schaduwen. Dit is weer anders als het om een (zeer) ruime badkamer gaat. Daarin kun je zones creëren die apart beschenen worden met warm licht.

Tuinverlichting

Kom je bij de tuinverlichting uit, dan geldt een apart verhaal. Wit licht in de tuin kan dienen voor sfeer, maar speelt soms ook een rol bij de veiligheid. Wandlampen die je monteert voor de sfeer mogen dimbaar zijn. Stel dat je uitgaat van 2.700K als maximum kleurtemperatuur, dan kan het heel romantisch zijn om in de zomernacht dit warme licht op een laag pitje te zetten.

Is de verlichting in jouw tuin op bepaalde plaatsen vooral voor de veiligheid bedoeld, dan zijn lampen met een kleurtemperatuur boven de 5.000K zeker aan te raden. Dit zal over het algemeen de verlichting zijn die af en toe aan gaat, bijvoorbeeld op basis van een bewegingsmelder. Het zal voor jou duidelijk zijn dat tuinverlichting boven de 5.000K niet valt binnen de categorie warm licht.

Conclusie bij wit licht

Kortom, elke vorm van wit licht past bij een bepaalde ruimte en creëert een eigen sfeer. Hoe lager de kleurtemperatuur is, hoe zachter het licht dat de ruimte in schijnt. Bij een lage kleurtemperatuur spreken we dan ook van warm licht. Luminize heeft zich als enige helemaal gespecialiseerd in warm wit licht van 2.700K.

Producten met 2700k licht temperatuur

Wandlamp op batterijen – Draadloze lamp met bewegingssensor – Oplaadbaar

Oorspronkelijke prijs was: € 44,95.Huidige prijs is: € 34,95.

Wandlamp met afstandsbediening – Oplaadbaar – Dimbaar – zwart

Oorspronkelijke prijs was: € 49,95.Huidige prijs is: € 39,95.

Buitenlamp op batterijen – oplaadbare buitenlamp- Draadloos – USB oplaadbaar

Oorspronkelijke prijs was: € 49,95.Huidige prijs is: € 39,95.

Wandlamp buiten en binnen – 2 stuks – kubus lamp – netstroom – 2700K

Oorspronkelijke prijs was: € 49,95.Huidige prijs is: € 44,95.

Tafellamp Op Batterijen – Draadloze tafellamp – 38cm – RGB – zwart

Oorspronkelijke prijs was: € 49,95.Huidige prijs is: € 39,95.